Специализирана полицейска операция под наблюдението на Окръжна прокуратура – Велико Търново и ръководството на Районна прокуратура – Павликени, в изпълнение на указанията на Главен прокурор се проведе на територията на община Сухиндол

20 Февруари 2020 г.

проведе на територията на община Сухиндол

6 разкрити кражби, 9 задържани, 13 души привлечени, като обвиняеми,  в рамките на проведена Специализирана полицейска операция, под наблюдението на Окръжна прокуратура – Велико Търново и ръководството на Районна прокуратура – Павликени на територията на гр. Сухиндол и селата Димча, Бяла река и Горско Косово. Тя се реализира в изпълнение на указанията на Главен прокурор за решителни мерки срещу битовата престъпност в малките населени места.

10 лица са привлечени, като обвиняеми за кражби, притежание на наркотични вещества, шофиране в нетрезво състояние и управление на нерегистриран автомобил. Четирима от тях, с прокурорско постановление, са задържани за срок от 72 часа и прокуратурата е внесла в съда искания за вземане на мярка за неотклонение задържани под стража. По отношение на едно лице /многократно осъждано/, съда взе мярка за неотклонение задържане под стража. Извършени са претърсвания, огледи на веществени доказателства, разпитани са свидетели.

Служители на ОДМВР – В. Търново, РУ – Павликени и Дирекция „Жандармерия“ са иззвършили процесуално следствени действия на общо 12 адреса. Образувани са две бързи производства - за притежание на наркотични вещества и незаконно добита дървесина от вида орех. Започнато е досъдебно производство за незаконно притежание на наркотици, оръжие и боеприпаси, намерени при проверка в жилище на чужди граждани в с. Димча. В хода на проверката, униформените се натъкнали на около 160 грама марихуана, боеприпаси за автомат „Калашников“ и нерегистрирана въздушна пушка.

Задържани за срок до 24 часа по ЗМВР са 9 лица от криминалния контингент по линия кражби и грабежи.

Разкрити са 6 домови кражби. 13 души са привлечени, като обвиняеми за кражби, притежание на наркотични вещества, шофиране в  нетрезво състояние и управление на нерегистриран автомобил. С постановление на прокуратурата четирима от тях са задържани за 72 часа.

Проверени са 79 автомобила, 92 граждани. Съставени са 16 акта по Закона за движение по пътищата и 2 по Закона за българските лични документи. Наложени са 6 глоби по фиш. Издадена е една заповед за налагане на принудителни административни мерки.

Директорът на ОДМВР – В. Търново, старши комисар Димитър Машов, началникът на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР – В. Търново комисар Стефан Николов, районният прокурор Атанас Филпов и началникът на РУ – Павликени гл. инсп. Иван Тодоров, провериха на място създадената организация за координация между проверяващите екипи. Те се срещнаха и с кмета на Сухиндол инж. Пламен Чернев, с когото обсъдиха криминогенната обстановка в общината и го запознаха със съвместната инициатива на полицията и Окръжна прокуратура да се провеждат срещи по график с ръководствата на двете институции, началници на полицейски управления, кметове и населението. Целта е да се изслушат проблемите на хората и да се предприемат необходимите мерки, за да има сигурност и спокойствие сред жителите в малките населени места. Кметът от своя страна изрази задоволство от предприетата инициатива и даде много добра оценка за съвместната работа между общината и полицията.