Специализирана полицейска операция, под ръководството на Окръжна прокуратура – Велико Търново, реализирана в изпълнение на указанията на Главен прокурор за решителни мерки срещу битовата престъпност в малките населени места, се проведе в община Свищов.

13 Февруари 2020 г.

Задържани са 15 лица, образувани са 3 бързи производства, разкрити са 8 престъпления, като на извършителите са повдигнати обвинения, съобщиха на брифинг   Христо Христов, окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Велико Търново и старши комисар Димитър Машов, директор на ОД  МВР В. Търново.

 

            Окръжният прокурор Христо Христов определи операцията като успешна. Той заяви, че са предприети планирани действия от прокуратурата и полицията, които ще са постоянни и във всички общини на територията на областта. Целта е битовата престъпност, а и не само тя да се сведе до минимум. Гражданите да се чувства по-спокойни и защитени, а извършителите да усещат присъствието на властта. Предвидени са срещи с жителите на малките населени места, за което се очаква съдействие на хората. От началото на година до сега са установени 8 лица, с две и по-вече висящи дела, на които са повдигнати обвинения и са задържани за 72 часа. На 6 от тях е взета мярка за неотклонение задържане под стража, а на двама - подписка, поради здравословни проблеми.

Акцията се проведе за времето от 11 до 12 февруари, под ръководството на Окръжна прокуратура – В. Търново. Проверени са 147 граждани и 98 превозни средства. Съставени са 6  акта по ЗБЛД, 4 по ЗДВП и 2 по Наредбата на общината и са наложени 68 глоби по фиш. Заснети са 55 видеоклипа за скорост.

 Според указанията на Главния прокурор, вътрешния министър и главния секретар на МВР в област В. Търново са проведени съвместни срещи от Окръжния прокурор и директорът на ОДМВР – В. Търново с ръководителите на районните прокуратури, на които бяха набелязани приоритетни задачи и конкретни мерки за работа. В резултат на това са повдигнати обвинения на 8 лица. На шест лица – за причинявана на лека телесна повреда, като им е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

В хода на операцията са задържани 15 лица. Двама от тях, криминално проявени, са заподозрени в извършването на кражба от вилната зона на града. От проведените до момента оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че те са съпричастни и към извършването на други пет посегателства от вилни имоти. Работата по документиране на цялата им престъпна дейност продължава.

В резултат от съвместната работа на полицията и прокуратурата е и реализираната полицейска операция за противодействие отглеждането и разпространението на наркотични вещества. При проверка в имот в с. Драгижево, обитаван от осъждан мъж от Павликени са открити 34 саксии със засети семки канабис, лампа и плоскости, използвани за отглеждане на този вид растения. В хладилник в жилището са намерени 70 грама канабис. Срещу лицето е започнато бързо производство.

Съвместните действия на прокуратура и полицията на територията на областта ще продължават и са планирани за цялата година във всички населени места.