Окончателно, с решение на ВКС, осъдиха шофьор на ТИР, който е предаден на съд от Окръжна прокуратура – Велико Търново за причиняване на катастрофа със загинал и пострадал

5 Февруари 2020 г.

По повдигнато обвинение на Окръжна прокуратура – Велико Търново и след протест на прокуратурата, окончателно с решение на ВКС осъдиха шофьор на турски ТИР, който причинил катастрофа с един загинал и едни ранен.

Обвинителният акт е внесен от Окръжна прокуратура – Велико Търново. След разглеждане на делото от всички съдебни инстанции и протест на прокуратурата, турският гражданин О.А. е признат за виновен за това, че на 01.12.2017 г. на път Русе – Велико Търново, при управление на товарен автомобил - влекач «Мерцедес Аксор», нарушил правилата за движение, в резултат на което допуснал пътно-транспортно произшествие с товарен автомобил „УАЗ 452“ и по непредпазливост причинил смъртта на водача И. Й. и средна телесна повреда на возещия се на предната седалка С. Б..

След разглеждане на делото от Върховен касационен съд, турският шофьор е осъден на четири години лишаване от свобода при общ режим и е лишен от право да управляват МПС за срок от 5 години. На основание чл. 68, ал. 2 от НК е приведено в изпълнение споразумение на ОС Ямбол, по което на подсъдимия е наложено наказание лишаване от свобода за срок от две години  при общ режим и глоба 20 000 лв. за престъпление против митническия режим.