Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд пенсионерка и нейния син, теглили пари от чужда дебитна карта

4 Февруари 2020 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу пенсионерка и нейния син, теглили пари от чужда дебитна карта, без знанието на собственика.

Обвинението срещу Д.Б е за това, че на 31.03.2019 г. в гр. Велико Търново, при условията на продължавано престъпление, използвала платежен инструмент – банкова карта,  без съгласието на титуляря, като извършила проверка на баланс по сметка и изтеглила сумата от 400 лева. Обвинението срещу синът й е за това, че на 31.03.2019 г., в гр.Полски Тръмбеш, при условията на продължавано престъпление, използвал същата банкова карта, без съгласието на титуляря, като изтеглил на два пъти общ 380 лева. Престъпление по чл. 249, ал 1, вр. чл. 26 от НК.

 

Обвиняемата и пострадалата били настанени за лечение в една стая, в болнично отделение. На 30.03.2019 г., привечер двете жени излезли извън района на болницата и отишли до магазин, за да си купят нещо за вечеря. По време на пазаруването от портмонето на пострадалата изпаднала дебитната й карта. Обвиняемата забелязала това, навела се, взела картата и я прибрала в джоба си. Когато обвиняемата останала сама в болничната стая решила да потърси ПИН – кода за взетата банкова карта.  Отворила нощно шкафче на пострадалата и видяла в него портмоне, в което намерила написан на листче ПИН код. На следващия ден, обвиняемата станала много рано и отишла да си вземе кафе. На банкомат проверила колко пари има по чуждата карта и изтеглила 400 лева. Същата сутрин позвънила на сина си и му поръчала да дойде до болницата и да й донесе пижама. При посещението, дала на сина си дебитната карта заедно с ПИН кода за нея. Казала му, че я е намерила и е изтеглила 400 лева, а той да изтегли останалите пари. Прибирайки се към дома си, обвиняемият спрял в град Полски Тръмбеш и на два пъти изтеглили останалите 380 лева, след което изхвърлил дебитната карта. В следващите дни покрил свои заеми във фирми за бързи кредити.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.