Районна прокуратура – Горна Оряховица образува досъдебно производство за извършено престъпление против политическите права на гражданите

23 Октомври 2019 г.

Районна прокуратура – Горна Оряховица образува  досъдебно производство за извършено престъпление против политическите права на гражданите - по чл.167 ал. 3 от НК, за това, че 20.10.2019 г., в населено място в община Горна Оряховица е организирано предлагане на другиго на имотна облага, с цел лицето, на което е предложена облагата да бъде склонено да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат.

Предвиденото в закона наказание за това изборно престъпление е лишаване от свобода от 1 до 7 години и глоба от 10 000 лв. до 25 000 лв.

Към момента се провеждат разпити на свидетели и се събират всички възможни доказателства  относими към случая. Няма повдигнато обвинение и няма задържани лица.

Под наблюдението на Районна прокуратура – Г. Оряховица, продължава  предварителната проверка по жалба на гражданин срещу един от кандидатите за кмет на община Г. Оряховица.