22 Октомври 2019 г.

Районна прокуратура – Елена предаде на съд мъж, за кражба на дърва, закана с убийство и незаконно държане на оръжие и боеприпаси

Сподели

Районна прокуратура – Елена внесе в съда обвинителен акт срещу мъж, за кражба на дърва, закана с убийство и незаконно държане на оръжие и боеприпаси.

Обвинението срещу В. Т. е за това, че за периода  от началото на април 2018 г. – до 17.04.2018 г., от временен склад, до път на територията на община Елена, при условията на продължавано престъпление, отнел чужди движими вещи – 4,7 куб. м. дърва за огрев, на стойност 211,50 лв., собственост на дружество, без съгласието на собственика С.Я., с намерение противозаконно да ги присвои, като вещите не са били оставени под надзор и за целта е използвал моторно превозно средство /лек автомобил/ - престъпление по чл. 195, вр. чл. 194 от НК.  

Обвинен е и за това, че на 17.04.2018 г. в с. Илиювци, община Елена, се заканил с убийство на Й.Я., като вдигнал и насочил от близко разстояние  срещу него огнестрелно оръжие - пушка и казал „Ей сега ще се разбера с тебе.“  и това заканване би могло да възбуди основателен страх у заплашения за осъществяването му – престъпление чл. 144, ал. 3, вр. ал 1 от НК.

Повдигнато му е обвинение и за това, че на 18.04.2018 г., в същото село държал огнестрелно оръжие – пушка „Щаер Малнихер“, калибър 8x4 и пушка тип „помпа“, калибър 8 мм., сглобена в незаводски условия и боеприпаси за огнестрелни оръжия – общо 78 броя патрони, без да има за това надлежно разрешително  – престъпление по чл. 339 от НК.

Пострадалите са баща и син. Имали разрешение за сеч, с цел почистване на имот, като струпали дървесината на временен склад. На 17.04.2018 г., засекли обвиняемият да товари от складираните дърва в лек автомобил. Попитали го, защо краде дървата, но той бързо потеглил с колата. Двамата пострадали го последвали до къщата му в близкото село, за да се изяснят. Щом ги видял, обвиняемият взел от къщата пушка, насочил я към Й.Я., отправяйки закана към него.  Уплашен от това, пострадалият се обадил на ЕЕН 112. На следващият ден, при извършена проверка в къщата на обвиняемият, били немерени незаконно държаните огнестрелни оръжия и боеприпаси

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.