Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд шофьор, нарушил правилата за движение и причинил катастрофа с един загинал

21 Юни 2019 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор, нарушил правилата за движение и причинил катастрофа с един загинал.

Обвинението срещу Л. З. е за това, че на 04.05.2017 г., в гр. Елена, при управление на лек автомобил Рено „Лагуна“, нарушил правилата за движение по пътищата - движел се с превишена за населено място скорост от 68 км/час и при преодоляване на завой напуснал платното за движение, ударил се в бетонна колона на ограда, като допуснал пътно-транспортно произшествие, в резултат на което причинил по непредпазливост смъртта на К. Д., пътуващ на задна седалка на лекия автомобил – престъпление по чл. 343, ал. 1, вр. чл. 342, от НК.

 

На 04.05.2017 г. Л. З. получил издаденото му свидетелството за управление на МПС, след успешно взет изпит за придобиване на правоспособност. Същият ден, се уговорил с приятели да се разходят вечерта до гр. Велико Търново. Около 20.30-21.00 ч. обвиняемият се качил в лек автомобил, собственост на близък роднина, взел тримата от приятели и след като заредили гориво, тръгнали обратно към гр. Елена, където трябвало да вземат още един човек.  Движейки се по ул. „Трети март“, на прав участък от пътя, Л. З. ускорил скоростта на  автомобила. Като достигнал кръстовището на ул. „Трети март“ и ул. „Орловска“, предприел маневра завиване на дясно, но не успял да вземе завоя, направил опит да „изправи“ колата, като завъртял рязко волана наляво, в резултат на което автомобила поднесъл и се блъснал в бетонна ограда. При  ударът, един от спътниците в колата получил травми, в резултата на които  на 14.05.2017 г. настъпила смъртта му.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.