Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд непълнолетен за убийство на друго момче

22 Януари 2019 г.

 

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу непълнолетен за убийство на друго момче.

Обвинението срещу В. В. /р 2002/ е за това, че на 21.08.2018 г. в река Дунав, в участъка й в землището на гр. Свищов, действайки като непълнолетен, но с възможност да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, умишлено умъртвил А. Ф. /на 17 години/ от гр. Свищов  – престъпление по чл. 115, вр. чл. 63 от НК.

 

Обвиняемият е ученик, проявявал агресивно поведение към по-малки ученици и е регистриран в Детска педагогическа стая в РУ Свищов за извършени системни противообществени прояви на територията на учебното заведение.

На 21.08.2018 г. около обяд обвиняемият, заедно с двама негови приятели и братовчед му – пострадалият А.Ф. отишли на брега на река Дунав и влезли във водата да се къпят. А. Ф. не умеел да плува и не влизал навътре в реката. В един момент обвиняемият извикал едното момче и го накарал да хване А.Ф. за едната ръка, за да се пошегуват с него, като го завлекат в реката. Двамата започнали да го влачат навътре, въпреки протестите, несъгласието и опитите на момчето да се измъкне. Когато водата стигнала до врата на момчето, В.В. продължил сам да го влачи и бута откъм гърба още десетина метра навътре към по–дълбокото. Там обвиняемият натиснал няколко пъти надолу главата на А.Ф., като от това той се нагълтал с вода. А.Ф. викал за помощ и се опитвал да се задържи над повърхността на водата, но обвиняемият се отдалечил и излязъл на брега. Едното от момчетата, като видяло, че А. Ф. се дави, направил опит да го спаси, но не успял. Тримата излезели от реката, като наблюдавали как тялото на А. Ф. потънало. Обвиняемият хвърлил дрехите на пострадалия, на тридесетина метра от мястото, където станал инцидента. След това предупредил останалите да не казват на никого за станалото.

На 22.08.2018 г. А.Ф. бил обявен от родителите си за общодържавно издирване. В хода издирвателните мероприятия, обвиняемият и момчетата не споделили нищо за станалото пред полицейските служители. На 23.08.2018 г. в река Дунав в близост до с. Вардим трупът на удавеното момче бил открит.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.