Окръжна прокуратура – Велико Търново поиска задържане на мъж за изнасилване, довело до смъртта на възрастна жена в Бяла черква

11 Декември 2018 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново, днес, внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 18-годишен извършил изнасилване и последвала смърт на възрастна жена в гр. Бяла черква. С постановление на наблюдаващ прокурор лицето е задържано за 72 часа до довеждането му пред съда.

Д.Г. е привлечен от прокуратурата в качеството на обвиняем  за това, че  06.12.2018 г. в град Бяла черква се съвкупил с лице от женски пол - П. С на 70 години, като я принудил към това със сила, изразяваща се в нанасяне на удари с юмрук в лицето и притискане на устата и носа с ръка. Вследствие на действията на обвиняемият жената се е задушила, в резултат на което е настъпила смъртта й. Извършеното престъпление представлява особено тежък случай – престъпление по чл. 152, ал.4, т.4 от НК.

Прокуратурата счита, че от събраните доказателства по делото може да се направи обосновано предположение, че Д.Г. е извършил престъплението, в което е обвинен  и което се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години. Съществува и реална опасност същият да се укрие или да извърши друго престъпление, поради което прокуратура внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои съдът да се произнесе по направеното искане.