Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд двама шофьори, допуснали пътнотранспортно произшествие с един загинал и един пострадал

29 Ноември 2018 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу двама шофьори, допуснали пътнотранспортно произшествие с един загинал и един пострадал.

Обвинението срещу В. Й. е за това, че на 24.05.2016 г. на територията на област Велико Търново, при управление на лек автомобил „ВАЗ 2105”, нарушил правилата за движение, като не се съобразил с пътните знаци,  при извършване на маневра, която е свързана с навлизане в съседна пътна лента, е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея и като водач на завиващото пътно превозно средство е длъжен да пропусне и попътно движещите се от лявата му страна пътни превозни средства, вследствие на което по непредпазливост, при условията на независимо съпричиняване с Д. Д., причинил смъртта на И. И. и средна телесна повреда на обвиняемия Д. Д. - престъпление по чл. 343, вр. чл. 342 от НК

Обвинението срещу Д. Д. е за това, че на 24.05.2016 г. на територията на област Велико Търново, при управление на мотоциклет „ХОНДА ЦБР 1000 РР”, движейки се със скорост от 95 км/ч. нарушил правилата за движение по пътищата, като при избиране скоростта на движение превишил допустимите стойности определена за движение извън населено място за ППС категория „А” от 80 км/ч.“, вследствие на което при условията на независимо съпричиняване с обвиняемия В. Й. – водач на лек автомобил „ВАЗ 2105” по непредпазливост причинил смъртта на И. И. - престъпление по чл. 343, вр. чл. 342 от НК.

 

На 24.05.2016 г. сутринта загиналата И.И. заедно с баща си и сестра си пристигнали в гр. Велико Търново, за да направят прическа на сестра й за предстоящ същата вечер абитуриентски бал. Имали уговорка с  обвиняемият Д.Д. и негови приятели да се върнат в гр. Попово, за да  съпроводят с мотоциклетите си сестра й до бала. Тръгнали от фризьорското ателие. Обвиняемият Д. Д.  бил с мотоциклет „Хонда CBR 1000 RR”, а другите двама със „Сузуки” и „Хонда CBR 1000 RR”. Пострадалата И. И. се качила на мотора на обвиняемият Д.Д. и потеглили посока гр. Варна.

По същото време обвиняемият В. Й. с автомобил „ВАЗ 2105” бил в района на бензиностанция „Лукойл” и имал намерение да направи обратен завой на мястото, където свършвал еднопосочния път и след това да продължи в посока към гр.Велико Търново, за да стигне до бензиностанция „Петрол” и да зареди. Въпреки наличието на знак Г1 „Движение само направо след знака”, обвиняемият В. Й. предприел обратен завой, като започнал да навлиза от южната в северната пътна лента на южното платно за движение. По този начин пресякъл траекторията на мотоциклетът, управляван от обвиняемият Д. Д. и между двете превозни средства последвал удар. След ударът с лек автомобил „ВАЗ 2105”, последвал втори удар за мотоциклета с друг лек автомобил. В резултата от настъпилото ПТП на возещата се на мотора И.И. били причинени тежки травматични увреждания, довел до смъртта й. На водача на мотоциклета -       обвиняемият Д.Д. били причинени телесни повреди.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.