По обвинение на Окръжна прокуратура – Велико Търново шофьор, дал подкуп на полицаи е осъден на три съдебни инстанции

15 Ноември 2018 г.

По обвинение на Окръжна прокуратура – Велико Търново шофьор, дал подкуп на полицаи, за да не му бъде съставен акт за нарушение е осъден на шест месеца лишаване от свобода.  Присъдата е влязла в сила, след като делото е разгледано от три съдебни инстанции.

С. М. е признат за виновен за това, че на 24.04.2017 г. в град Дебелец, община Велико Търново, като водач на лек автомобил „Лексус“, след като е бил спрян за проверка от служители на Участък Килифарево в РУ – В. Търново, дал дар /подкуп/ - 250  лева на четирима полицейски служители, по време на изпълнение на служебните им задължения по „контрол на пътното движение“, за да не извършат действие по служба: да не му бъде съставен Акт за установяване на административно нарушение за това, че е управлявал лекия автомобил без включени задължителни за движение през деня светлини, без поставен обезопасителен колан и без да притежава свидетелство за управление на МПС. Престъпление по чл. 304а, вр. чл. 304  от НК.

 

С.М. е неправоспособен водач на моторно превозно средство. Независимо от това, често управлява лек автомобил и многократно е наказван по административен ред за допуснати нарушения или осъждан за престъпления по транспорта, извършени като водач на МПС.

На 24.04.2017 г. докато С.М, управлявал лек автомобил  в гр. Дебелец, бил забелязан от полицейските служители, да шофира без поставен колан, а автомобилът се движел без включени светлини, поради което го спрели за проверка. Пред униформените С.М. представил свидетелство за управление на МПС, издадено във Великобритания, за шофьори, които могат да управляват превозно средство, но само с придружител – правоспособен водач и само на територията на Великобритания. Справка в информационната система на МВР показала,  че С.М. е неправоспособен шофьор. Докато полицаят съставял акта, С. М. отишъл до патрулния автомобил и казал на полицейските служители, че ще им даде пари, за да не му пишат акт и пуснал  през отворения прозорец на патрулния автомобил девет банкноти на обща стойност от 250 лева.