Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд шофьор, причинил катастрофа с един загинал човек

22 Октомври 2018 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор, нарушил правилата за движение по пътищата и  причинил произшествие с един загинал.

Обвинението срещу И.А. е за това, че на 19.11.2016 г., на кръстовище образувано от път Русе – Габрово и път свързващ с Дебелец, движейки се в посока Габрово, при управление на товарен автомобил „Форд Транзит“, нарушил правилата за движение, като при ограничение на скоростта на движение от 60 км/ч“, се движил със 95-96 км/ч., вследствие на което допуснал ПТП, с движещия се по път в посока Дебелец лек автомобил „Форд Фиеста“ , в резултат на което по непредпазливост причинил смърт на водача А. А  - престъпление по чл. 343 от НК

 

На 19.11.2016 г. сутринта към 7:30 ч. обвиняемият тръгнал с товарния автомобил  от гр. Русе за с. Стойчевци /намиращо се между гр.Дряново и гр.Габрово/, където трябвало да достави сухо мляко на мандра, а от там да  отпътува за гр. Пловдив. Движел се по път гр.Русе-гр.Габрово, като около 9:10 ч. навлязъл в кръстовище образувано от път гр. В.Търново към гр. Габрово и път свързващ с гр. Дебелец. Обвиняемият, вместо да се съобрази с поставения знак за ограничение на скоростта, управлявал товарния автомобил със скорост 95-96 км/ч. Изведнъж забелязал, че по път от гр.Дебелец към гр.Гурково, в кръстовището от северната му страна навлязъл лек автомобил „Форд Фиеста“. Въпреки, че задействал спирачките и завил волана максимално на ляво, между двата автомобила настъпил удар. В резултат на катастрофата на място починал водача на лекия автомобил „Форд Фиеста“. 

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.