Окръжна прокуратура – Велико Търново протестира условна присъда на шофьор, причинил смърт на две лица

16 Октомври 2018 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново протестира присъда на  Окръжен съд – Велико Търново с която на подсъдим, признат за виновен за това, че при управление на лек автомобил причинил смърт на две лица, е наложено условно наказание.

С присъда от 02.10.2018 г. ВТОС е признал подсъдимия А. И. за виновен в това, че на 13.10.2017 г. около 22:50 часа в гр. Горна Оряховица, при управление на лек автомобил „Тойота“, нарушил правилата за движение, като превишил допустимата скорост за населено място от 50 км/ч, движейки се с 72 км/ч. Следствие на това не овладял автомобила, напуснал пътното платно и се качил на левия тротоар, където блъснал движещите се пешеходци Д. Д. и К. Е. При произшествието подсъдимият е причинил смъртта на двамата пешеходци и средна телесна повреда на возещия се в лекия автомобил А. Л. Съдът е разгледал делото при условията на съкратено съдебно следствие и на основание  чл. 343, ал. 3, буква „б“, пр. 1, вр. ал. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК, във вр. чл. 21, ал. 1 от ЗДвП, вр. с чл.58а, ал.1 от НК, във вр. чл.373, ал.2 от НПК определил на А. И. наказание в размер на четири години и шест  месеца „лишаване от свобода“, които при условията на глава 27 от НПК намалил до размера на три години „лишаване от свобода“, чието изпълнение отложил при условията на чл. 66 от НК за срок от пет години. Същият е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от пет години.

Прокуратурата е преценила, че присъдата на Окръжен съд – Велико Търново, в частта относно определяне размера на наказанието лишаване от свобода  и неговото отлагане на изпълнението е неправилна и незаконосъобразна. За извършеното престъплението в НК е предвидено наказание лишаване от свобода от три до петнадесет години. Окръжна прокуратура излага в протеста си, че определеното наказание не съответства на причинения престъпен резултат - смърт на две лица и телесна повреда на трето, поради което протестира присъдата с искане да се увеличи наложеното наказание на подсъдимия, без прилагане на института на условното осъждане.