Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе искане за предаване на българин, издирван с ЕЗА

10 Септември 2018 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда искане за образуване на съдебно производство по чл. 44 от ЗЕЕЗА спрямо български гражданин обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест.

М. И. е обявен за международно издирване от властите във Федерална Република Германия, въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от Районен съд в гр.  Kaiserslautern Федерална Република Германия, на основание заповед за арест от 10.07.2018 г. на прокуратурата в гр. Kaiserslautern. Българският гражданин се издирва поради наличие на основателно подозрение за професионално подпомагане  за избягване на данъчно облагане, конкретно на данък върху доходите, както и за неправомерно задържане и противозаконно присвояване на трудови възнаграждения, престъпления съгласно  Наказателен кодекс и  Общ данъчен кодекс на Федералната република Германия.

М. И. е установен в България, след като е обявен за международно издирване от германските власти и задържан. По искане на прокуратурата, съдът е взел мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо лицето.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда искане за образуване на съдебно производство по реда на чл. 44 от ЗЕЕЗА, в рамките на което да се реши дали да се изпълни ЕЗА, като се допусне предаването на българския гражданин на искащата държава.