По искане на Окръжна прокуратура – Велико Търново, задържаха българин обявен за международно издирване

10 Септември 2018 г.

По искане на Окръжна прокуратура – Велико Търново, съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на български гражданин, обявен за международно издирване.

К. А. е обявен за международно издирване от германските власти въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в гр. Кайзерслаутерн, ФР Германия с цел предаване за провеждане на наказателно преследване, за извършено престъпление – данъчни престъпления и измами.

След извършена проверка прокуратурата е установила, че ЕЗА отговаря на изискванията на чл.36 и чл. 37 от ЗЕЕЗА и е придружена с превод на български език. Искането на прокуратурата е уважено, като съдът е взел мярка временно задържане под стража на издирваното лице, с оглед осигуряванe на присъствието му в производството по екстрадиране.

Окръжна прокуратура – Велико Търново ще внесе искане за  образуване на  съдебно производство по реда на чл. 44 от ЗЕЕЗА, след разглеждането на което съдът да се произнесе по допускане на предаването на българския гражданин на искащата държава.