По обвинение на Окръжна прокуратура – Велико Търново осъдиха двама, теглили пари от дебитна карта на възрастна жена

18 Юли 2018 г.

След внесен в съда обвинителен от Окръжна прокуратура – Велико Търново и постигнато споразумение в съдебната фаза, двама мъже теглили пари от дебитна карта на възрастна жена са осъдени.  Подсъдимият С. А. е осъден на една година лишаване от свобода. На А. Д. е наложено наказание е от една година и шест месеца лишаване от свобода, с три години изпитателен срок.

Сашо А. се призна за виновен за това, че на 09.10.2017 г. около 15:30 ч. в гр. Павликени, от къща, отнел чужди движими вещи - сумата от 120 лева, собственост и от владението на жена, без нейно съгласие с намерение противозаконно да я присвои, като кражбата е извършена повторно - след като е бил осъден за други такива престъпления, и представлява немаловажен случай. Престъпление по чл. 195,  вр. чл. 194, вр. чл. 28 НК.

Сашо А. и Андрей Д. са осъдени и по обвинението за това, че на 09.10.2017 г. за времето от 15:58 ч. до 16:01 ч. в гр. Павликени, при условията  на продължавано престъпление, като извършители, използвали платежен инструмент - дебитна карта и изтеглили от ATM устройство, на четири пъти общо сумата от 290 лева, без съгласието на титуляря. Престъпление по чл. 249, вр. чл. 20, вр.чл. 26 от НК.

 

На 09.10.2017 г. по картата на пострадалата постъпили  пари – месечната й пенсията, като възрастната жена, изтеглила 100 лв. След като се прибрала закачила в антрето на дома си чантата, в която били парите и дебитната й карта с лист с написан пин. Същият ден двамата обвиняеми минали покрай дома на пострадалата, спрели каруцата и звъннали на звънеца. Предложили да закупи от тях дърва за огрев и орехи, но жената отказала. Тогава Сашо А. я помолил да го пусне в къщата, за да отиде до тоалетна. Докато бил сам в къщата, в антрето видял дамската чанта, открил в нея портмонето и взел  банковата карта, лист с ПИН кода и наличните 120 лв. След това бързо си тръгнал.  По пътя Сашо А. обяснил на  Андрей Д., че е откраднал банкова карта с ПИН кода. Двамата отишли до близък банкомат и на четири пъти изтеглили общо 290 лв. По-късно, същият ден, пострадалата установила кражбата и картата била блокирана.

 Споразумението има последици на влязла в сила присъда.