Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу мъж дал подкуп на полицаи

20 Февруари 2018 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу неправоспособен шофьор, дал подкуп на полицаи, за да не му бъде съставен акт за нарушение.

Обвинението срещу С. М. е за това, че на 24.04.2017 г. в град Дебелец, община Велико Търново, като водач на лек автомобил „Лексус“, след като е бил спрян за проверка, дал дар /подкуп/ - общо сумата от 250  лева на четирима полицейски служители, по време на изпълнение на служебните им задължения по „контрол на пътното движение“, за да не извършат действие по служба: да не му бъде съставен Акт за установяване на административно нарушение за това, че е управлявал лекия автомобил без включени задължителни за движение през деня светлини, без поставен обезопасителен колан и без да притежава свидетелство за управление на МПС. Престъпление по чл. 304а, вр. чл. 304  от НК.

 На 24.04.2017 г. докато обвиняемият, отново без право управлявал лек автомобил  в гр. Дебелец, бил забелязан от полицейските служители, да шофира   без поставен колан, а автомобилът се движел без включени задължителни светлини, поради което го спрели за проверка. Предоставеното от обвиняемият  свидетелство за управление на МПС било издадено от служби във Великобритания, за шофьори, които могат да управляват превозно средство, но само с придружител – правоспособен водач и само на територията на Великобритания. Справка в информационната система на МВР показала,  че е неправоспособен шофьор. Обвиняемият започнал да повтаря, че иска да почерпи, за да не му съставят акт. Докато полицаят съставял акта, С. М. отишъл до патрулния автомобил и казал на полицейските служители, че ще им даде всичките пари, които има в себе си, за да не му пишат акт и пуснал  през отворения прозорец на патрулния автомобил девет банкноти на обща стойност от 250 лева.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.