Телефонни измамници са осъдени след споразумение с Районна прокуратура – Павликени

13 Февруари 2018 г.

След внесен обвинителен акт  от Районна прокуратура – Павликени и постигнато в съдебно задание споразумение двама извършители на телефонна измама са осъдени на лишаване от свобода. На Д. З. е наложено наказание от три години лишаване от свобода, а на П. Г. – една година и шест месеца лишаване от свобода.

            Двамата мъже от гр. Ветово се признаха за виновни и са осъдени за това, че на 19.09.2017 г. в гр. Павликени, действайки в съучастие, като съизвършители, при условията на опасен рецидив, представяйки се за длъжностни лица – разследващ полицай и полицейски служител, с цел да набавят за себе си имотна облага, извършили опит да възбудят и поддържат заблуждение у семейство от гр. Павликени, че ще съдействат на внука им да избегне наказателна отговорност и че съдействат на полицията за залавяне на телефонни измамници и с това да им причинят имотна вреда в размер на 2 000 лева. Престъпление по чл. 211, вр. чл. 210, вр. чл. 209, вр. чл. 29,  вр. чл. 20,  вр. чл. 18 от НК.

             Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

 Припомняме, че в хода на разследването за телефонна измама, извършена на 19.09.2017 г. в гр. Павликени, по досъдебно производство на РУ – Павликени е установено, че безработният и без доходи обвиняем П. Г., от гр. Ветово, е собственик на 14 автомобила – 12 леки и 2 товарни. По предложение на Районна прокуратура – Павликени, през декември 2017 г. РС – Павликени допусна обезпечение на бъдещо вземане - конфискация. Издадена е обезпечителна заповед и по искане на прокуратурата е наложен запор върху МПС, собственост на обвиняемия. Прокуратурата е информирала Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество за установеното имущество на Петър Г. РП – Павликени е изпратила на държавен съдия изпълнител – РС Русе определението на Районен съд – Павликени и обезпечителна заповед и е образувано изпълнително дело и наложен  запор върху движимите вещи.

По искане на прокуратурата П. Г. е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Д. З. изтърпява наказание лишаване от свобода в затвора в Белене.