Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд шофьор на бетоновоз, причинил смъртта на жена

2 Февруари 2018 г.

смъртта на жена

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда  обвинителен акт срещу  мъж, който при управление на бетоновоз, причинил смъртта на жена.

Обвинението срещу В. К. е за това, че на 26.11.2016 г. в гр. Горна Оряховица, в двор на предприятие „Сага – 2000“ ООД, като шофьор на специален автомобил, поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност – управление на специален автомобил бетоновоз, не изпълнил задълженията си и предприел маневра – потеглил с автомобил, без да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат пред него, извършил маневрата без да съобрази тяхното положение, не спазил вътрешните правила, приети в предприятието и трудовите си задължения, да не превозва бетон без да гарантира безопасността на движение по пътищата, с което причинил смъртта на Ц. Х. Престъпление по чл. 123, ал.1 от НК.

Около 12,30 ч. обвиняемият спрял управлявания от него автомобил на бетоновия възел, като изчаквал да бъде натоварен с необходимото количество бетон. В същият момент пострадалата вървяла през плаца, спряла да разговоря с работник и като приключили разговора, продължила към бетоновия възел, където по това време бил бетоновоза. След напълването му и измиване на фунията, работник дал знак с ръка на обвиняемия, че е готов. Тогава обвиняемият започнал движение с автомобила напред. По същото време пострадалата била пред бетоновоза, в следствие на което се реализирал удар с автомобила. В резултата на катастрофата  жената починала.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.