Районна прокуратура –Свищов предаде на съд стопани на кучета, нахапали до смърт възрастна жена

29 Януари 2018 г.

Районна прокуратура –Свищов внесе в съда обвинителен акт срещу стопани на кучета, които нападнали възрастна жена и причинили смъртта й.

Обвинението срещу П.К. и В. К. е за това, че на 19.01.2017 г. в с. Козловец, общ. Свищов, в съучастие, като съизвършители, не положили достатъчно грижи за гръбначни животни – рижаво на цвят мъжко куче кръстоска между порода «Питбул» и местно едро куче, и черно на цвят мъжко куче, които се намират под техен надзор, в резултат на което същите са нанесли разкъсване на дясна сънна артерия и вена заедно с нарушаване в дълбочина и на други кръвоносно съдове по главата, тялото и крайниците с липсващи меки тъкани, довели до смъртта на жена на 80 години/. Престъплениe по чл. 325,  вр.  чл.20 от НК;

Обвиняемите отглеждали в дома си двете кучета, които  завързвали със синджири в близост до кошарата си и там им давали храна. Често кучетата се движили свободно в двора и в селото, но поради проява на злобен характер хората се страхували от тях. Въпреки, че предупреждавали  стопаните им да не ги пускат, кучетата продължавали да бродят по улиците. Заради агресивното им поведение съседи непрестанно се страхували, че питбулът /рижавото куче/ на обвиняемите ще нападне някое от децата им.

На 19.01.2017г докато се прибирало към дома си съседско  момче  видяло в близост до геран и до дома на пострадалата, разхвърляни дрехи по земята. Момчето видяло, че на земята лежи жена, а върху нея се били надвесили двете кучета на обвиняемите и я  хапели. Започнал да пищи и крещи, но никой не се показал. В този момент майка му звъннала на мобилния телефон, за да му каже да се прибира. Тя чула кучешки лай и гласа на момчето, който викал „Циба, циба.“ Уплашена майката побързала да прибере детето си и се обадила за помощ на близки, за да разгонят кучетата от тялото на пострадалата.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.