Районна прокуратура – Свищов е постановила разследване във връзка с изнесената информация за изолирани в дома си лица

17 Януари 2018 г.

На 16.01.2018 г. Районна прокуратура – Свищов е уведомена от РУ на МВР – Свищов за започването на проверка по сигнал относно жена, която държи в дома си в гр. Свищов заключени своите две дъщери.

Проверката на адреса е извършена от служители на РУ на МВР – Свищов и служители от „Дирекция „Социално подпомагане“. На мястото присъствал и екип от ЦСМП – Свищов. Установено е, че на посочения адрес живее П. Ц. , заедно със своите две дъщери. Жената е осигурила на проверяващите органи доброволно достъп до жилищните помещения. На място била проведена беседа и с А. и П. Същите са отказали да им бъде извършен обстоен преглед в МБАЛ – Свищов и са отрекли да са били държани против тяхната воля на посочения адрес. По тях не са били констатирани видими белези от физическо насилие. Нямат личен лекар, а социалната анкета е констатирала, че са „лица в риск“.

Районна прокуратура – Свищов е образувала досъдебно производство за престъпление по чл. 181 от НК за това че в периода 2011 – 16.01.2018г. в гр. Свищов като е нарушено задължение към низходящите А. и С. и с това същите са поставени в положение на сериозно затруднение.

Под ръководството и наблюдението на РП – Свищов се извършват действия по разследване – провежда се оглед на мястото, където са живели лицата. Възложено е и провеждането на разпити на свидетели. Събират се доказателства според които ще се прецени необходимостта от назначаване на експертизи. Работата по случая продължава.