Взаимодействието на прокуратурата във Велико Търново със средствата за масова информация бе обсъдена на съвместна среща

29 Май 2024 г.

Взаимодействието на прокуратурата със средствата за масова информация във връзка с процесуалната дейност на органите на досъдебното производство бе темата на провелата се среща в пресклуба на БТА във Велико Търново на 29.05.2024 г. 

В нея участваха Светослав Калчев, и.ф. апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Велико Търново и неин говорител, Христо Христов, окръжен прокурор на Окръжна прокуратура- Велико Търново, Тихомир Шабов, районен прокурор на Районна прокуратура – Велико Търново и прокурор Тотко Тотев, говорител на Районна прокуратура- Велико Търново.

В рамките на срещата с представителите на медиите бе предоставена информация и обсъдени въпроси, свързани с досъдебни производства, представляващи медиен и обществен интерес.

Изнесени бяха данни относно досъдебни производства за престъпления против транспорта – шофиране след употреба на алкохол или наркотици, за престъпления, свързани с наркотични вещества и за престъпления, извършени в условията на домашно насилие.Прокуратурата във Велико Търново отчете увеличение на общоопасните престъпления, сред които са шофирането след употреба на алкохол и наркотици и престъпленията, свързани с  наркотични вещества. За първи път през 2023 година общоопасните престъпления надминават по ръст престъпленията против собствеността, които традиционно са били на водещо място през предходните години. Сходна тенденция се наблюдава и при престъпленията извършени в условията на домашно насилие, както и престъпленията, свързани с наркотични вещества.

 Предмет на обсъждане също бяха  констатираните  трудности  за своевременна и изчерпателна комуникация между прокуратурата във Велико Търново и медиите, както и възможността за подобряването ѝ.