Окръжна прокуратура –Велико Търново привлече като обвиняеми и остави в ареста за 72 часа две лица, задържани при спецоперация на служители на ГДБОП

15 Януари 2024 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново привлече в качеството на обвиняеми и задържа за срок до 72 часа две лица за престъпления, свързани с наркотични вещества, задържани при спецоперация на ГДБОП.

На 05.01.2024 г. на територията на гр. Велико Търново и гр. София е проведена специализирана полицейска операция по линия „Противодействие на производството и разпространението на наркотични вещества“ от служители на ГДБОП МВР, под надзора на Окръжна прокуратура - Велико Търново.

В хода на проведените действия в гр. Велико Търново е спрян лек автомобил марка Форд Фокус собственост и управляван от С.Д. на 39 години и  пътник също на 39 г. Непосредствено преди започване на проверката, водачът на автомобила се опитал да я осуети, като блъснал служебен автомобил на МВР. Двете лица са задържани по реда на ЗМВР.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на ГДБОП МВР за извършено  престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК, което се води под наблюдението на Окръжна прокуратура- Велико Търново.

При извършените действия по разследването в купето на автомобила е установено и иззето наркотично вещество реагиращо при извършения полеви наркотест на амфетамин с тегло 516гр.

В условията на неотложност са извършени претърсвания и изземвания на лекия автомобил и в жилищата на С. Д. и друго, установено като съпричастно към случая, лице в гр. Велико Търново и гр. София.

В жилище, обитавано от  С.Д. в гр. Велико Търново е открито и иззето бяло прахообразно вещество, реагиращо при извършения полеви нарко тест на кокаин с тегло 100гр., електрона везна, мобилни телефони и сумата от 2000 лв.

Същия ден е извършено претърсване и изземване в жилище, находящо се в гр. София, обитавано Б. К., при което са намерени и иззети бяло кристалообразно и прахообразно вещество реагиращо при полевия наркотест на амфетамин с тегло 190 гр., разпределени в общо 143 бр. прозрачни полиетиленови плика, подготвени за улично разпространение, бяло прахообразно вещество реагиращо при полевия наркотест на кокаин с тегло 5 гр., и суха зелена растителна маса реагиращо при полевия наркотест на канабис с тегло 4гр. Иззети са и мобилни телефони, електрона везна и сумата от 1000лв.

С. Д.  и Б.К. са привлечени в качеството на обвиняеми за извършени престъпления по чл.354а, ал.2 от НК – придобиване, разпространение и държане с цел разпространение на наркотични вещества без надлежно разрешително.

С постановление на наблюдаващия  прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново двете лица са задържани за срок до 72 часа, с оглед внасяне на искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ .

Действията по разследването продължават под наблюдение на ОП - Велико Търново.