Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт за причиняване на смърт на работник по непредпазливост

26 Януари 2023 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняем, причинил по непредпазливост смърт на работник.

Обвинението срещу К. Д. е за това, че на 04.03.2022 г., в  с. Ресен, община Велико Търново, в стопански двор, поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – при работа с колесен трактор, с монтирано на него устройство „челен товарач“ (тип „вила“), нарушил задълженията си по Наредбата за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване. Обвиняемият  не използвал работното оборудване по предназначение, като при извършване на товарно разтоварни работи на демонтирани железобетонни панели използвал колесен трактор, който бил  предназначен за местене на бали и ползването му по този начин създавало реална опасност товарът да падне, поради неустойчивост. Също така допуснал пострадалият С. Р. да стои в непосредствена близост и в зоната на възможно падане на товара при преместване на панелите с повдигателно съоръжение. Не поставил и не укрепил товара така, че да се осигури неговата устойчивост при транспортиране и безопасно манипулиране и преди повдигане и преместване не проверил неговата устойчивост и правилност на захващане. Така при маневрирането на трактора, товарът загубил устойчивост, изплъзнал се от вилите и паднал върху намиращия се в непосредствена близост С. Р., с което по непредпазливост причинил смъртта му – престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК, обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.