Окръжна прокуратура – Велико Търново ръководи досъдебно производство във връзка с настъпила тежка катастрофа с двама загинали край гр. Стражица

19 Септември 2022 г.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Велико Търново се провежда разследването по досъдебно производство във връзка с настъпило тежко пътнотранспортно произшествие в землището на гр. Стражица, при което са загинали две лица и са причинени телесни повреди на други две лица.

Прокурор Илиан Благоев - говорител на Окръжна прокуратура – Велико Търново  уточни на брифинг, че „ ПТП е станало на  пътя от гр. Стражица към главен път София – Варна, с изключително тежък резултат – двама загинали и двама ранени, като пострадалите са младежи и деца от гр. Стражица и с. Кесарево“.

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие, относно настъпило на  17.09.2022 г. около 17.00 часа ПТП.  Водач на 19 години, при управление на лек автомобил „Ауди А6“ е нарушил правилата за движение по пътищата, като не е контролирал непрекъснато пътното превозно средство, което управлява (претърпял излизане от пътя и се блъснал в дърво) в резултат на което по непредпазливост е причинил телесни повреда и смърт на повече от едно лице. На място са починали двама пътници - на 16 и 17 години, а момче на 14 години е с тежка мозъчно-черепна травма. Водачът също е получил нараняване и е на лечение в МОБАЛ- В. Търново.  Престъплението е по чл. 343, ал.3, б. А и б.Б, вр. ал. 1,  вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК. За това престъпление, законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода - каза  прокурор Благоев.

„Към момента се провеждат активно процесуално-следствени действия и независимо от ранния етап на разследването, след анализ на доказателствата, ВТОП е преценила, че водачът следва да отговаря за деянието, като ще бъде привлечен като обвиняем и ще бъде поискано от Окръжен съд – Велико Търново да му бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, като за осигуряването пред съда е постановено задържането му за срок от 72 часа“ – уточни прокурор Благоев. Той допълни, че към момента се чакат резултатите от кръвните проби за употреба на алкохол и наркотици на водача.  Данните към момента са, че лицето е неправоспособен водач по българското законодателство, като има твърдения, че притежава немско свидетелство за правоуправление, което ще бъде проверено.

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура-Велико Търново.