Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд шофьор на ТИР, нарушил правилата за движение и причинил пътно транспротно произшествие с един загинал

4 Юли 2022 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу румънски гражданин за това, че при управление на ТИР нарушил правилата за движение по пътищата и допуснал пътнотранспортно произшествие, при което по непредпазливост причинил смъртта на друг водач на товарен автомобил - чл.343, ал.1, във вр.чл.342, ал.1 от НК.

Обвинението срещу Г.Р. е за това, че на 13.10.2020 г. на път II -55 (В. Търново – Гурково), в участъка между с. Въглевци и с. Вонеща вода, общ. Велико Търново - км 19+900, при управление на товарен автомобил– влекач марка „ДАФ” с прикачено полуремарке, с румънски регистрация, нарушил правилата за движение по пътищата. При ограничение на скоростта до 50 км/ч за този участък от пътя, обвиняемият се движил със 75 км/ч. В резултат на това, при навлизане в десен завой, полуремаркето се занесло и навлязло в пътната лента за насрещно движение. Последвал удар с насрещно движещият се товарен автомобил „Ситроен“, управляван от пострадалият. При настъпилото пътнотранспортно произшествие Г.Р. по непредпазливост причинил смъртта на водача на товарен автомобил - Е. Е., на 40 години.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК, обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.