Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд обвиняем, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смърт на един човек

2 Февруари 2022 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу С.К., на 28 години, за това, че при управление на товарен автомобил нарушил правилата за движение и допуснал пътнотранспортно произшествие, като по непредпазливост причинил смъртта на едно лице - престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.  

На 29.06.2019 г., на път І-5, км 93+200, в землището на с. Поликраище, общ. Горна Оряховица, при управление на лек автомобил марка „Фолксваген“,  модел „Голф“, обвиняемият нарушил правилата за движение по пътищата  -  при избиране на скоростта  си за движение извън населено място се движил със скорост от 142 км/ч,  като нарушил забраната да превишава скоростта от 90км/ч. Навлизайки в ляв завой със скорост близка до критичната - 149,6км/ч, автомобилът се поднесъл, навлязъл в насрещната пътна лента и последователно ударил движещите в нея лек автомобил марка „Фолксваген“, модел „Пасат“ и лек автомобил марка  „Опел“, модел „Астра“. Така в резултат на пътнотранспортното произшествие по непредпазливост причинил смъртта на водача на лекия автомобил „Опел Астра“ – Я. С.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.