Следовател от Окръжна прокуратура-Велико Търново с открит урок пред ученици за безопасното използване на интернет

2 Юни 2021 г.

Людмил Маноилов – следовател, завеждащ Окръжен следствен отдел в Окръжна  прокуратура – Велико Търново изнесе открит урок пред ученици XI клас от СУ „Вела Благоева“. Тема на срещата бе „Безопасно използване на ресурсите на глобалната мрежа, използване на програми и приложения, споделяне на лична информация, в т. ч. лични данни, включващи фотографски изображения и детайли от личния и обществения живот“. Дългогодишният следовател разговаря с  учениците за опасностите в интернет и социалните мрежи,  фишинг и зловредните атаки и кои функции на телефоните да използват с внимание.

 Инициативата е част от поредица лекции, които прокурори и следователи от Окръжна прокуратура – Велико Търново ще изнесат, пред ученици  от VIII-ми, IX-ти и XI-ти клас,   в рамките на Образователната програма на Висш съдебен съвет - „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” за учебната 2020/2021 година.

Образователната програма се реализира от Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, след подписано споразумение за сътрудничество.  Тя е насочена към формиране на правна грамотност и култура сред учениците, към повишаване степента на доверието им в съдебната власт и върховенството на закона.

 Всеки от учениците, участвали в откритите уроци получи подарък Конституцията на Република България в комплект с  информационни материали, предоставени по програмата на ВСС.