Окръжна прокуратура – Велико Търново и ОД МВР- Велико Търново МВР разкриха депо за наркотици

15 Март 2021 г.

21 кг наркотици са установени и задържани на територията на град Велико Търново при специализирана полицейска операция за противодействие на държането и разпространението на наркотични вещества от служители на ОДМВР – В. Търново и колегите им от ГДНП, СДВР и Областните дирекции в София, Пловдив, Ловеч и Благоевград.

"Един от основните приоритети на прокуратурата и МВР е борбата срещу разпространението, държането и отглеждането на наркотични вещества", каза окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов на брифинг, който се проведе днес, 13.03.2021 г.  В него участваха Цани Попов, заместник-окръжен прокурор  на Окръжна прокуратура - Велико Търново и старши комисар Димитър Машов, директор на ОД МВР-Велико Търново.

„Благодарение на отлично проведените оперативно-издирвателни мероприятия на ОД МВР-Велико Търново и много добрата съвместна работа между прокуратурата и МВР,  беше установено и задържано над 21 кг наркотично вещество  – марихуана, като бяха установени лицата,  държали наркотичното вещество, тези, които са организирали неговото разпространение и реално са го доставили на територията на гр. Велико Търново", каза окръжният прокурор Христо Христов.

 По случая е образувано досъдебно производство  по чл. 354а, ал 2 от НК. Четири лица са привлечени в качеството на обвиняеми и са задържани за срок до 72 часа, уточни наблюдаващият прокурор Цани Попов. Двама са обвинени за държане с цел разпространение на наркотични вещества, един - за разпространение и един - за помагачество.  Предстои да бъдат внесени искания в Окръжен съд-Велико Търново за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на четиримата обвиняеми. Двама от тях са от Свищов, 27-годишен е от Петрич и 33-годишен от Севлиево. 

Старши комисар Димитър Машов уточни, че при проведена на 11 март 2021 г. съвместна специализирана полицейска операция за противодействие държането и разпространението на наркотични вещества от служители на ОДМВР – В. Търново и колегите им от ГДНП, СДВР и Областните дирекции в София, Пловдив, Ловеч и Благоевград са задържани 7 лица, занимаващи се с разпространение на наркотични вещества на територията на цялата страна.

Извършени са претърсвания на 14 адреса на територията на В. Търново, София, Пловдив, Ловеч, Карлово, Свищов, Ботевград и Петрич. Задържани са 7 лица, на възраст от 19 до 33 години, от Свищов, Средец, Петрич, Сандански, Карлово и Севлиево. Единият от тях – 22-годишен свищовлия е в изпитателния срок на условно наказание, а 23-годишен негов съгражданин е с наложено административно наказание за престъпление по чл. 318 от НК.

Намерената при акцията растителна маса, която при полеви наркотест е реагирала на марихуана, е на стойност над 126 000 лв. Иззети са и два автомобила, за които има данни, че са използвани за осъществяване на пресптъпната дейност.

Работата по документиране на престъпната им дейност продължава под наблюдението на Окръжна прокуратура –Велико Търново.

Окръжният прокурор Христо Христов съобщи още, че 2020 г. е била много добра, както за прокуратурата, така и за Областната дирекция на МВР във Велико Търново, по отношение на противодействиeто на престъпленията, свързани с наркотични вещества. В рамките на годината в качеството на обвиняеми са привлечени 112 лица, на 51 от тях е взета мярка за неотклонение задържане под стража. По 71 броя досъдебни производства за престъпления, свързани с наркотични вещества,  в съда са внесени обвинителни актове, като повечето от тях са приключили с осъдителни присъди.