По искане на Окръжна прокуратура – Шумен неправоспособен водач, обвиняем за допускането на пътен инцидент с настъпила смърт, остава в ареста.

20 Септември 2023 г.

По искане на Окръжна прокуратура – Шумен 40-годишен мъж, който при управление на МПС нарушил правилата за движение по пътищата – управлявал автомобил без право на това и с превишена скорост, като допуснал причиняването на смърт на друго лице, остава в ареста. Т.А. е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 343, ал. 3, във връзка с ал. 1, б. „В“, във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК и бе задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор с оглед довеждането му пред съда за определяне на мярка за неотклонение. Днес искането за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него беше уважено.

Пътното произшествие възникнало около 09:00 часа на 15 септември 2023 г., на пътя между селата Кюлевча и Марково. Според събраните до момента доказателства, обвиняемият управлявал автомобил със 101 км/ч при ограничение на допустимата скорост на движение от 90 км/ч. В резултат на това, мъжът загубил контрол над превозното средство, то напуснало пътното платно и се преобърнало няколко пъти. На място загинал един от пътниците.

Направените проверки констатирали, че Т.А. няма свидетелство за управление на МПС, като никога не е имал такова. Той бил добре известен на органите на реда, осъждан бил пет пъти за различни престъпления, като е търпял и наказания „лишаване от свобода“.

Определението на Окръжен съд – Шумен подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Съгласно утвърдените методически указанията на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов във връзка с измененията и допълненията на Наказателния кодекс за престъпления по транспорта и упражняването на прокурорските правомощия по обезпечаване на отнемане в полза на държавата на превозни средства, автомобилът е иззет.