Окръжна прокуратура – Шумен ръководи досъдебно производство за производство и държане на марихуана с цел разпространение

16 Февруари 2024 г.

Под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Шумен се води разследване за производство и държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества – марихуана, като деянието е извършено в съучастие от двама мъже. И.Г. (23 г.) и Б.Б. (26 г.) ще бъдат привлечени към наказателна отговорност за престъпление по чл.354а, ал. 1 от НК. Двамата нямат криминални прояви до момента и не са осъждани.

Те са задържани след специализирана операция на служители на ТЗБОП – Шумен при ГДБОП. На 15 февруари 2024 година, в частен дом в град Велики Преслав е извършено претърсване. На място е установена оборудвана оранжерия, приспособена за отглеждане на растения от рода на конопа. Иззети са 15 броя растения, както и буркан със суха тревиста маса. При направените полеви тестове и растенията и субстанцията са реагирали на марихуана, назначена е експертиза за установяване на точните количества. Иззети са също лампи, вентилатори, климатични системи и други приспособления, спомагащи развитието на незаконната дейност.

Работата по доказване и документиране на извършеното престъпление продължава под наблюдението на прокурор от Окръжната прокуратура в Шумен. След анализ на всички събрани доказателства ще бъде преценено каква мярка за неотклонение да бъде наложена на И.Г. и на Б.Б.