Съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Шумен за задържане под стража на 29-годишен мъж, обвиняем за грабеж, извършен в условията на опасен рецидив

11 Април 2024 г.

Състав на Окръжен съд – Шумен уважи искането на прокуратурата и определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 29-годишния А.П., обвиняем за грабеж на дамска чанта, извършен в условията на опасен рецидив. Мъжът е многократно осъждан и до края на 2023 година е изтърпявал присъда „лишаване от свобода“.

Престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност, А.П. извършил вечерта на 8 април 2024 година. Той забелязал жена, която се движела сама в района на пл. „България“. Приближил се до нея, започнал да я обижда и заплашва и издърпал дамската й чанта. След това избягал в неизвестна посока, отнасяйки със себе си личните вещи на пострадалата, мобилен телефон и сума пари.

Непосредствено след извършения грабеж, жената подала сигнал за случилото се. Незабавно били започнати оперативни действия, които довели до установяване самоличността на извършителя и задържането му. Той бил оставен в ареста за срок до 72 часа с оглед довеждането му днес в съда за определяне на мярка за неотклонение.

Решението на Окръжния съд в Шумен подлежи на въззивна проверка от Апелативен съд – Варна.