Окръжна прокуратура – Шумен работи срочно, активно и ритмично в посока всички следствени версии във връзка с разследването на тежко пътнотранспортно произшествие с трима загинали

16 Август 2023 г.

Във връзка с обществено значимо разследване на тежко пътнотранспортно произшествие, станало около 21:20 часа на 23 декември 2022 година на булевард „Симеон Велики“ в град Шумен и излъчен репортаж по темата, Окръжна прокуратура – Шумен Ви уведомява за следното:

Досъдебното производство по случая е образувано на 23 декември 2022 година след възникването на тежко пътно произшествие на централен булевард в град Шумен, при което на място загиват двама души, а един почива малко по-късно в болнично заведение.

Автомобилът, с който е възникнала катастрофата е двуместен лек автомобил марка „БМВ“, собственост и управляван от 24 – годишния П.Г. от град Шумен. Освен младия мъж, на дясната седалка до него се возели 13 – годишно момиче и 16 – годишно момиче. П.Г. и малолетното момиче загинали на място, а непълнолетното било отведено в тежко общо състояние в МБАЛ-Шумен, където въпреки предприетите реанимационни мероприятия, починало.

Към материалите по делото са приобщени по надлежния ред видеозаписи, както от камерите, заснели произшествието, така и от камери, разположени на мястото, от което потегля автомобилът. От назначените и изготвени видеотехнически експертизи се вижда, че няколко минути преди произшествието зад волана стои 24 – годишният водач, двете момичета се качват на дясната седалка и автомобилът потегля.

От записите на камерите в близост до местопроизшествието се вижда, че от момента на удара до пристигането на полицейските служители няма данни за други хора в двуместния автомобил. Камерите записват притеклите се на помощ свидетели – очевидци, които остават на място до пристигането на органите на реда. Тези свидетели са разпитани и според техните показания на местопроизшествието не е имало други хора.  

По делото е назначена комплексна автотехническа и съдебномедицинска експертиза, която следва да отговори на въпроса – според характера на нараняванията и механизмът на ПТП да се определи местоположението на всеки от загиналите към момента на удара. Тази експертиза дава заключение, че на шофьорската седалка в момента на удара е стоял водачът П.Г.

В хода на разследването са иззети проби от всички места, на които е намерена кръв в автомобила и е назначена ДНК експертиза, която да отговори от кого са тези биологични следи предвид пътниците в автомобила и някоя от тях принадлежи ли на други лица. Отговорът е отрицателен.

Назначената по делото автотехническа експертиза заключава, че водачът се е движил със 126 км/ч непосредствено преди удара.

По делото ритмично и своевременно са извършени множество следствени действия. За изясняване на въпроса с присъствието или не на други, освен загиналите, лица в автомобила, които евентуално може да са напуснали местопроизшествието и да са се укрили от преглед в ЦСМП, на територията на съседните области, от всички медицински центрове за спешна помощ са изискани и проверени регистри за прием на пациенти в релевантните часове и със специфични травматични увреждания, като такива не са установени.  

Втора линейка, която е изпратена на местопроизшествието се отзовала на повикване за колабирал родител на загинало дете, а не за прибиране на други пострадали при инцидента лица.

Работата по случая е била проверена от прокурор от Върховна касационна прокуратура, като делото е било изискано от него във връзка със сигнал до Главния прокурор на Република България с искане за изземване на разследването от Окръжна прокуратура - Шумен. След запознаване със събраните материали е постановено, че искането е неоснователно.

Предвид изложеното считаме, че по делото се работи срочно, активно и ритмично в посока всички следствени версии, като е използван в пълен обем процесуалният инструментариум. До настоящия момент са разпитани множество свидетели, допуснати и приобщени са необходимия брой експертизи с оглед разкриване на обективната истина. Предстои финализирате на тази фаза от досъдебното производство и предявяване на материалите по делото на всички засегнати страни.