Мъж, управлявал автомобил след употреба на алкохол и без свидетелство за управление, е привлечен към наказателна отговорност и задържан за срок до 72 часа от прокурор от Районна прокуратура - Шумен

12 Юли 2023 г.

Под надзора на Районна прокуратура – Шумен се води разследване за управление на МПС след употреба на алкохол и без свидетелство за правоспособност. Към наказателна отговорност за престъпление по чл. 343б, ал. 2 от НК е привлечен 32-годишен мъж от село Цани Гинчево. И.Х. е задържан за срок до 72 часа от наблюдаващия случая прокурор с оглед довеждането му пред съда за определяне на мярка за неотклонение.

Около 23:30 часа на 11 юли 2023 година, на пътя между селата Цани Гинчево и Никола Козлево, бил спрян за проверка лек автомобил. Установено било, че зад волана му стои видимо нетрезвен мъж. 32-годишният И.Х. не предоставил на органите на реда свидетелство за управление на МПС и при направената му проверка с техническо средство било установено, че управлявал автомобила след като е консумирал голямо количество алкохол. Показанията на дрегера били 3,93 промила в издишания въздух. И.Х. бил задържан и отведен в болнично заведение, където му била взета кръвна проба за химически анализ.

След направената справка за съдимостта на младия мъж станало видно, че той вече бил осъждан два пъти за същото деяние, като предходното му осъждане било за управление на МПС след употреба на алкохол с концентрация от 3,98 на хиляда.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районна прокуратура - Шумен. Искането на Прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия вече е депозирано пред компетентния съд в град Нови пазар.