Окръжна прокуратура – Шумен привлече към наказателна отговорност мъж и жена от областния град, произвеждали и държали марихуана с цел разпространение

3 Юли 2023 г.

Окръжна прокуратура – Шумен привлече към наказателна отговорност мъж на 48 г. и жена на същата възраст, отглеждали и държали марихуана с цел разпространение. К.К. и Н.Д. са обвинени за две престъпления по чл. 354а, ал. 1 и чл. 354в, ал. 1 от НК, като мъжът е привлечен в качеството му на извършител, а жената – на помагач. Двамата не са известни на органите на реда и не са осъждани до момента.

К.К. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор, който ще настоява за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. Освен това на мъжа е наложена забрана да напуска пределите на Република България. Н.Д. е освободена от ареста срещу парична гаранция.

На 1 юли 2023 година в имот, разположен в м-ст „Под манастира“, край град Шумен, е реализирана полицейска операция. В двора на къщата, използвана от обвиняемите, са установени две оранжерии, добре оборудвани и пригодени за отглеждане на канабис. В тях са намерени общо 267 растения в различен стадий на растеж. В помещение в къщата са открити още 282 растения в полусухо състояние, както и 240 малки растения - разсад. Иззето са също значително количество суха тревиста маса - 850 грама. Освен това, в жилище в град Шумен били намерени още 300 грама суха марихуана.

Работата по доказване и документиране на извършените престъпления продължава под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Шумен. Предстои съдът да разгледа искането за задържане на К.К.