По искане на Окръжна прокуратура – Плевен 15-годишна бе задържана за опит за убийство на майка си

19 Април 2024 г.

Окръжна прокуратура град Плевен наблюдава досъдебно производство, по което момиче на 15 години, е обвинено за престъпление по чл. 116, ал.1, т.3, пр.1, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал.1, вр. чл. 63, ал.1, т.1 от НК.  То е привлечено за това, че на 16.04.2024 година в с. Г., обл. Плевен, като непълнолетно, но можейки да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, умишлено се опитало да убие майка си   на 45 години.
В хода на разследването е установено, че семейството на непълнолетната живее при лоши семейни и битови условия. Тя няколко пъти самоволно е напускала дома си, поради което е била обявявана за общодържавно издирване. Многократно е наказвана с възпитателни мерки по ЗБППМН.
Вечерта на 16.04.2024 година между дъщерята и майката възникнал конфликт, при който непълнолетното момиче нанесло удар с нож в гърдите на майка си. Свидетел на случило се станал дядото на 15 годишната обвиняема и баща на пострадалата. На последната била оказана спешна медицинска помощ, в резултат на което състоянието ѝ било стабилизирано.
Окръжен съд – Плевен  е приел доводите на Окръжна прокуратура - Плевен, че в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че непълнолетната е извършила престъплението, за които е привлечена като обвиняемо лице. Съдът е счел, че е налице реална опасност тя да се укрие или да извърши ново  престъпление и е постановил спрямо нея най –тежката мярка за неотклонение, а именно „Задържане под стража“.
Определението на съда подлежи на обжалване пред АС-Велико Търново.
Разследването по случая продължава.