Прокурори, следователи и служители от Плевенския съдебен район излязоха на протест

2 Май 2023 г.

Днес, 02.05.2023 г., в 11.00 часа магистрати и служители от Плевенския съдебен район, включващ Окръжна прокуратура-Плевен и Районна Прокуратура-Плевен изразиха пред сградата на съдебната палата категоричната си позиция на непримиримост към дръзката атака срещу главния прокурор на Република България.

Кратко изявление пред медиите направи Дияна Илиева - заместник окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Плевен. Тя заяви, че прокурорите и следователите от Окръжна прокуратура-Плевен, прокурорите от Районна прокуратура-Плевен и съдебните служители от прокуратурите в Плевенския съдебен район, не могат да останат безучастни пред тази дръзка проява на агресия, недопустима в една демократична и правова държава.

„Магистратите и служителите са единни в своята позиция и остро осъждат безпрецедентният акт на агресия, което считат за дръзко посегателство не само  против личността на г-н Гешев и неговото семейство, а изобщо срещу правосъдието, цялостния правов ред в страната, срещу държавността и националната сигурност“, посочи прокурор Илиева. Тя заяви, че магистратите ще продължат да изпълняват служебните си правомощия съвестно, ръководени от закона. Те няма да спрат да се борят с престъпността в района, така както изисква от тях обществото, въпреки опитите за сплашване.

Заместник окръжният прокурор призова медиите и гражданското общество да осъдят остро това посегателство.