Окръжна прокуратура – Монтана е извършила проверка на действията на органите на местната власт, касаещи ограничаване разпространението на вируса COVID-19

23 Март 2020 г.

Окръжна прокуратура – Монтана е извършила проверка на действията, предприети от органите на местната власт на територията на областта, против разпространението на вируса COVID-19. Тя е била осъществена в изпълнение на указанията на Върховна административна прокуратура, в рамките на надзора за законност, както и такива, дадени от Софийска апелативна прокуратура.

Проверката е обхванала дейността на кметовете в единадесетте общини на територията на област Монтана, по повод обявеното извънредно положение в препоръките на Националния оперативен щаб и заповедите на министъра на здравеопазването. Прокуратурата е обобщила получените данни и анализирала текстовете на издадените от кметовете заповеди, касаещи създалата се епидемична ситуация в страната. В рамките на една седмица общият им брой е 42.

Сред констатираните пропуски доминира липса на предприети действия, в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването. ОП – Монтана е изготвила предложения до кметовете на общините Бойчиновци, Чипровци, Лом, Брусарци, Вълчедръм, Медковец, Якимово, Берковица и Вършец.