Разследването на ОП Монтана за намерените наркотични вещества в автомобил, ползван от ОД на МВР Монтана, не се води срещу директора на ОД на МВР Монтана

21 Октомври 2015 г.

На 20.10.2015 г. при извършване на ремонт на служебен автомобил „Хюндай“, модел „Санта Фе“, ползван от ОД на МВР Монтана,  в резервоара на автомобила е открит пакет, съдържащ бяло вещество.

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, а не  срещу директора на ОД на МВР – Монтана, за престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК – за държане на високорисково наркотично вещество с цел разпространение.   

Разследването се провежда от следовател при Окръжен следствен отдел – Монтана. Извършен е оглед на местопроизшествие, при който е иззет намерения пакет. При извършения полеви тест на веществото, същото реагира положително на наркотично.

Назначена е комплексна химическа и физико-химическа експертиза, която да установи точния вид и количеството на веществото, както и процента на активно действащия компонент. Експертизата ще отговори и на въпроса колко време наркотичното вещество е престояло в резервоара на автомобила.

До момента е установено, че  автомобилът е отнет в полза на държавата по НОХД № 403 по описа за 2010 г. на Окръжен съд, гр. Ямбол. С влязла в сила на 09.09.2010 г. присъда  е признат за виновен румънският гражданин К. Р. Ф. за контрабанда на 4 кг. хероин - престъпление по чл. 242, ал. 1 от НК. Наложеното наказание от 5 г. лишаване от свобода е изтърпяно на 31.01.2013 г. С присъдата е наложена  и конфискация на предмета на престъплението /наркотиците/ и на автомобила, с когото е извършена контрабандата. Автомобилът е предоставен със заповед на министъра на финансите в края на 2010 г. за ползване на Областната дирекция на МВР в гр. Монтана.