Водач на лек автомобил е осъден на три години „лишаване от свобода“ за предизвикано ПТП, при което загинал негов роднина

13 Февруари 2020 г.

По внесен от Окръжна прокуратура – Монтана обвинителен акт съдът е признал за виновен Т.З. за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

Подсъдимият З. (на 30 години) е правоспособен водач с категории „В“ и „М“. Мъжът многократно нарушавал разпоредбите на Закона за движението по пътищата, поради което бил санкциониран от органите на полицията.

На 31.07.2018 г. обвиняемият З. управлявал лек автомобил „Алфа Ромео“, като на предната седалка до него пътувал и негов роднина З.Г. Около обяд тръгнали от с. Дондуково, за да се приберат в дома си в с. Дреновец. Въпреки ограничението на скоростта извън населено място водачът се движел с около 105 км/ч, при разрешена 90 км/ч. В допълнение на това З. се намирал под влияние на употребен по-рано алкохол.

При излизане от ляв завой обвиняемият загубил напречна устойчивост на управляваното от него МПС, вследствие на което автомобилът напуснал пътното платно и се блъснал в крайпътно дърво. В резултат на силния удар седящият до водача З.Г. поучил черепно-мозъчна и гръдно-коремна травма, от която починал на място.

По съответния ред е било установено, че съдържанието на алкохол в кръвта на водача по време на реализираното от него пътно-транспортно произшествие е било 1,88 %.

За извършеното от него престъпление подсъдимият Т.З. е осъден на три години „лишаване от свобода“ при „общ“ режим на изтърпяване. Той е лишен и от право на управление на МПС през следващите шест години.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийски апелативен съд в законоустановения срок.