Водач на товарен автомобил, причинил смърт и телесни повреди на три лица при ПТП, предаден на съд по обвинителен акт на ОП-Монтана

11 Май 2018 г.

Окръжна прокуратура –Монтана е приключила разследването по досъдебно производство, водено срещу обв. Я.Я. за извършено престъпление по  чл. 343, ал. 4 във вр. с ал. 3, буква “б” във вр. с ал. 1, буква „в“ във вр. с чл. 342, ал.1, пр. трето от НК.

Обв. Я. е роден в гр. Карнобат, обл. Бургас, но живее  постоянно в гр. София. Същият работи като шофьор на товарен автомобил и е наказван многократно за извършени нарушения на правилата за движение по пътищата.

На 04.09.2016 г. обвиняемият изпълнявал служебен курс, като се движел в посока от гр. Монтана за гр. Лом. На същата дата в гр. Лом, в дома на сем. И,  се провеждало празненство, на което присъствали много гости. Всички те се били събрали под навес в двора, построен в близост до основната жилищна сграда.

Движейки се по ул. „Софийска“ в града, без поставен предпазен колан,  обвиняемият не забелязал пропадания на пътното платно в неговата лента за движение, които били с обща дължина по посоката на движение около 4 метра и дълбочина 15-20 см. и за наличието на които бил поставен пътен знак  А 12 „Неравности по платното за движение“ с допълнителна табела Т2 „Дължина с указано разстояние 3 км“. Поради попадане на предното дясно колело на влекача в неравността, кабината на водача се разклатила. Тъй като обвиняемият не бил с поставен обезопасителен колан и положението му в кабината не било устойчиво,   тялото му се разклатило и той загубил контрол върху уредите за управление. В резултат на  това автомобилът започнал да се движи зигзагообразно, след което през  насрещната лента за движение навлязъл в двора на къщата, където се били събрали гостите на празненството.Автомобилът съборил навеса, под когото седели пострадалите лица, след което съборил част от жилищната сграда и се спрял в изграден в къщата трегер. Отломките затрупали намиращите се под навеса и вътре в сградата хора.

Пострадалият З.З. бил бил изваден мъртъв от развалините. От срутването на навеса пострадали и други три лица, на които били причинени средни телесни повреди по смисъла на закона – счупване на крайници.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.