Осъдителни присъди за баща и син за умишлено убийство и опит за убийство в гр. Лом

19 Май 2017 г.

Окръжна прокуратура – Монтана постигна осъдителни присъди спрямо А. Ш. за умишлено убийство (престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 1 вр. чл. 115 от НК) и З. К. за опит за убийство и незаконно държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси (престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 1 вр. чл. 115 вр. чл. 18, ал. 1 вр. с чл. 63, ал. 2, т. 1 и по чл. 339, ал. 1 вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК)

Окръжна прокуратура – Монтана постигна осъдителни присъди спрямо А. Ш. за умишлено убийство (престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 1 вр. чл. 115 от НК) и З. К. за опит за убийство и незаконно държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси (престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 1 вр. чл. 115 вр. чл. 18, ал. 1 вр. с чл. 63, ал. 2, т. 1 и по чл. 339, ал. 1 вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК).

Осъденият А. Ш. е баща на непълнолетния към момента на извършване на престъпното деяние З. К., който тогава бил ученик в 12-ти клас. Живеели в гр. Лом, като имали влошени отношения със съседите - семейство П. В РУ Полиция – Лом имало регистрирани жалби за саморазправа и закани между двете страни в конфликта.

През лятото 2013 г. К. решил да се снабди с огнестрелно оръжие и закупил самоделна пушка 16-ти калибър и патрондаш с 18 броя ловни патрони. Първоначално той криел придобивката в семейна ферма, а впоследствие я пренесъл в дома си в гр. Лом, като я държал под дивана в стаята, където спял.

След полунощ на 11.02.2013 г., по време на почерпка в дома на свидетеля С.Г., се състоял конфликт между З. К. и Б. П., който бил в явно нетрезво състояние и започнал да предизвиква и заплашва ученика. Двамата се сбили и в свадата се намесил С.Г., за да предотврати ескалирането на агресия, но П. ударил и него и ситуацията още повече се изострила. Б. П. извикал на помощ братята си, а родителите на К. също се отправили към дома на С.Г.

Подсъдимият К. изтичал до дома си и взел пушката, като на връщане, по пътя към мястото на конфликта, започнал да стреля във въздуха. Сбиването между двете страни продължило с размяна на удари с ръце и дървени пръти. А. Ш. (баща на К.) взел незаконно притежаваната пушка от сина си и произвел изстрел по посока къщата на Б. П. Сачмите от него попаднали в паркиран на двора автомобил, а няколко засегнали крака на Б. П.

През това време от къщата си излязъл и Р. П., който започнал да замеря с подръчни предмети двамата подсъдими. Ш. отново презаредил пушката и произвел изстрел срещу него. Простреляният в областта на гърдите Р. П. паднал пред къщата.

От съседния двор дотичал В. П., за да помогне на близките си в сбиването. Като го видял, К. взел от баща си пушката, заредил я и произвел изстрел във въздуха, а след това прострелял В. П. в корема.

За да укрие оръжието на престълението, подсъдимият К. отишъл до необитавана постройка и хвърлил пушката и патрондаша с останалите неизстреляни патрони през прозореца на втория етаж, след което се прибрал вкъщи.

През това време близките на Р. П., който не давал признаци за живот, го откарали в гр. Лом, където лекарите констатирали смъртта му. В. П. бил опериран по спешност, което предотвратило фаталния му край.

В хода на досъдебното производство З. К. се признал за виновен за изършените от него престъпни деяния, в това число и за убийство на Р. П. Събраните при разследването доказателства опровергават дадените от него обяснения като опит за оневиняване на баща му и поемане на чужда вина, с оглед по-ниската наказателна отговорност на непълнолетния. Впоследствие той бил обвинен за незаконно държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси и опит за умишлено убийство, а баща му - А. Ш., в умишлено убийство.

С присъда на Окръжен съд – Монтана З. К. е осъден на пет години „лишаване от свобода“ за опит за убийство и на три месеца за незаконно държане на оръжие. А. Ш. е с наказание „лишаване от свобода“ за срок от седемнадесет години при „строг режим“ на изтърпяване.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.