Окончателна седемгодишна присъда за извършен опит за убийство по хулигански подбуди

11 Май 2017 г.

По изготвен от Окръжна прокуратура –Монтана обвинителен акт Е. И. е признат за виновен по повдигнатото му обвинение за извършено престъпление по чл. 116, ал.1, т.11 вр. чл. 115 вр. чл. 18, ал.1 от НК

По изготвен от Окръжна прокуратура –Монтана обвинителен акт Е.И. е признат за виновен по повдигнатото му обвинение за извършено престъпление по чл. 116, ал.1, т.11 вр. чл. 115 вр. чл. 18, ал.1 от НК.

Осъдителна присъда е постановена от  ОС-Монтана още през  месец юни 2014 година, но  е подаден протест от прокурор при МОП поради явна несправедливост на наложеното наказание/условно/. Върховният касационен съд е потвърдил решението на Софийски апелативен съд, с което на Е. И. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от седем години.

Осъденият живеел постоянно в гр. Берковица, не работел. Той познавал             свидетелят Г., който работел като невъоръжена охрана в дискотека  в града.

 На 31. 08. 2012 г. вечерта, свидетелят Г. бил на работа.  И., заедно с баща си, брат си и техни  приятели се събрали в домашни условия, да празнуват рождения ден на осъдения. По – късно компанията решила да отиде в дискотеката, където работел пострадалият.

 Поради възникнали проблеми с поведението на И. в същата дискотека преди време, охраната отказала да го пусне в заведението. По този повод възникнал конфликт между бащата на осъдения и охранителите.

 В това време осъдения И. се намирал зад гърба на свидетеля Г., извадил малък черен нож и със замах започнал да нанася удари в гърба, шията, главата му. Свидетелят усетил пареща болка, обърнал глава и видял окървавения нож в ръцете на нападателя си. След поредица от удари, от които не успял да се предпази, Г. все пак успял да  избута обвиняемия от себе си и се затичал по стълбите в посока- стоянката за таксита. Когато разбрал, че И. и роднините му го следват, решил да отиде до сградата на полицията. Успял да достигне до нея, където съобщил на дежурния оперативен, че е „намушкан с нож“ пред дискотеката. Свидетелят Г. впоследствие бил транспортиран до болницата в Берковица, а оттам-до МБАЛ-Монтана, където незабавно му била направена животоспасяваща операция.

По случая било образувано досъдебно производство. В хода на разследването на пострадалия  Г. е била изготвена съдебно-медицинска експертиза, която дава заключение за причинени множество порезни наранявания в лявата слепоочна област, в тилно-теменната област, прободно - порезно нараняване в областта на шията вдясно; поредица прободно - порезни наранявания в областта на гръдния кош, на ляво рамо, на лява предмишница. На базата на порезните наранявания и острата кръвозагуба се е развил и шок, довел до разстройство на здравето, временно опасно за живота.