Обвиняема за отглеждане и държане на коноп в с. Якимово е предадена на съд

14 Декември 2023 г.

Окръжна прокуратура – Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Л.Т., привлечена към наказателна отговорност за престъпления по чл. 354а, ал. 1, пр. 4 от НК и по чл. 354в, ал. 1, пр. 2 от НК.

Обвиняемата Л.Т. е на 64 години, чуждестранна гражданка със статут на постоянно пребиваваща в България. Притежавала е собствен имот в с. Якимово, област Монтана, представляващ едноетажна жилищна сграда.

            През пролетта на 2021 г. жената решила да се сдобие с допълнителни финансови средства, като използвала имота си в селото. В изградените две оранжерии тя засадила и отглеждала високорисково наркотично вещество – коноп (марихуана), като периодично полагала грижи за растенията. В избеното помещение на сградата в пластмасови саксии обвиняемата Л.Т. посадила и отгледала 107 броя растения от вида коноп.

На 29.11.2021 г. в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОД на МВР в гр. Монтана бил получен оперативен сигнал за отглеждане и съхранение на наркотични вещества в с. Якимово. Сформираната следствено-оперативна група посетила мястото, където в присъствието на обвиняемата Л.Т. било извършено претърсване в имота, постройките и оранжериите.

От една от тях били изкоренени и иззети 145 броя растения от рода на коноп (марихуана), а от другата - 227 броя от същия вид. Открити са били вентилаторна печка, свързана към газова бутилка.

В стопанска постройка до жилищната сграда били установени 3 кашона, съдържащи стрит коноп (марихуана).

При претърсване в избеното помещение на сградата били намерени пластмасови саксии с посадени в тях 107 броя растения от рода на коноп, лампи със светлоотразители, трансформатори на ток.

По досъдебното производство е била назначени съдебна физикохимична експертиза на представителните проби със иззетата суха зелена тревиста маса. Според заключението й веществото по външни белези и химически състав представлява коноп (марихуана) с различно съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол (ТНС).

Общото количество на иззетия наркотик (държан и отглеждан) в жилището на обвиняемата Л.Т. е 11 060 грама и е на стойност 66 360 лева.

Предстои делото да продължи в съда.