Петнадесет години „лишаване от свобода“ за извършител на жестоко убийство в с. Горно Церовене

7 Юни 2023 г.

Подсъдимият А.П. (на 23 години) е признат за виновен за умишлено убийство, извършено от него с особена жестокост. Престъплението е квалифицирано  по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 5, вр. чл. 115 от НК.

Той е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Монтана и е осъден на 15 години „лишаване от свобода“ при строг режим на изтърпяване. Уважен е гражданският иск в размер на 150 000 лева.

На 01.02.2022 г. подсъдимият А.П. заедно с И.И. консумирал алкохол пред магазин в центъра на с. Горно Церовене, област Монтана. Впоследствие двамата тръгнали по ул. „Главна“. Пред една от къщите имало складирани на купчина дървени трупи.

Под въздействие на алкохола и агресивния характер, А.П. взел едно дърво и нанесъл с него силен удар на И.И. в областта на главата. Пострадалият паднал, а подсъдимият продължил да му нанася множество удари с дънери в областта по главата и скачал върху тялото му.

След тези действия А.П. потърсил помощ от живееща наоколо жена, като я помолил да вдигнат И.И. Свидетелката обърнала внимание на следи от кръв върху пострадалия и около него. Казала на подсъдимия за предположението си, че мъжът е мъртъв. Видимо уплашен от случилото се, А.П. заявил, че го намерил паднал пред къщата й.

Подаден бил сигнал на телефон 112, след което на място пристигнали полицейските служители.

В хода на разследването са били събрани доказателства за виновността на А.П. към жестокото убийство.

Осъдителната присъда подлежи на обжалване и протест в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.