Районна прокуратура – Монтана предаде на съд обвиняем за грабеж над 80-годишен мъж в с. Портитовци

21 Април 2023 г.

Районна прокуратура – Монтана с обвинителен акт предаде на съд Г.Г. по дело за извършено престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК.

Към м. януари 2022 г. 17-годишният Г.Г. живеел с майка си в с. Портитовци.

На 02.01.2022 г. младежът видял в района на детската градина в селото 80–годишния Й.Ц., за когото чувал, че държи в себе си значителни парични суми.

Той приближил възрастния мъж и покрил очите му с ръка, за да не бъде разпознат от него. Й.Ц. се опитал да се съпротивява, когато обвиняемият дърпал чантите му.

Тогава Г.Г. го бутнал на земята и му нанесъл удари с крака в областта на главата и гръдния кош. Пострадалият викал за помощ, мъчейки се да задържи чантите си, но не успял. Нападателят ги издърпал и избягал с отнетите вещи.

По случая е било образувано досъдебно производство. Извършителят на грабежа е бил установен и привлечен към наказателна отговорност.

От заключението на изготвената съдебномедицинска експертиза е видно, че пострадалият Й.Ц. е получил отоци, кръвонасядания и натъртвания по различни части на тялото и главата. Уврежданията от естество да причинят болка и страдание, като се касае за лека телесна повреда по смисъла на Наказателния кодекс.

Предстои делото срещу Г.Г. да продължи в съда.