Районна прокуратура – Монтана предаде на съд обвиняем за закани, отправени в условията на домашно насилие

9 Януари 2023 г.

Районна прокуратура – Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г.Г. (на 44 години), привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление в условията на домашно насилие. Деянието е квалифицирано по чл. 144, ал. 3, предл. последно, вр. ал. 1, предл. 1 от НК.

Към 2022 г. обвиняемият Г.Г. живеел с М.А. и децата им в гр. Монтана.

Той не работел, системно злоупотребявал с алкохол, упражнявал физическо и психическо насилие върху жената. Често нощем гонил нея и децата извън жилището. Понякога заплашвал М.А. с нож, който непрекъснато носел със себе си.

Пострадалата подала множество сигнали в Районно управление на МВР в гр. Монтана за извършените от Г.Г. деяния спрямо нея и децата.

Въпреки намесата на полицейските служители и съставените от тях предупредителни протоколи той не преустановил упражняването на насилие спрямо близките си.

В ранните часове на 12.03.2022 г. обвиняемият Г.Г. нанесъл на М.А. побой и й се заканил. По-късно същия ден я заплашил с нож и я изгонил за пореден път от жилището.

Жената подала молба до съда по реда на Закона за защита от домашното насилие. Незабавно спрямо обвиняемия били постановени съответните мерки – отстраняване от семейното жилище и забрана да приближава жената и децата. Впоследствие с решение на съда той бил задължен за срок от шест месеца да се въздържа от актове на домашно насилие.

В Районна прокуратура – Монтана е било образувано досъдебно производство за извършеното от страна на Г.Г. престъпление.

Предстои делото да продължи в съда.