Районна прокуратура – Монтана наблюдава три досъдебни производства за извършени телефонни измами

22 Декември 2022 г.

Под ръководството на Районна прокуратура – Монтана се водят действия по разследване по образувани досъдебни производства за извършени в рамките на една седмица измами с цел имотна облага. Престъпните деяния са квалифицирани по чл. 209, ал.1 от НК.

На 13.12.2022 г., след въвеждане в заблуждение от непознато лице, 85-годишният Д.Д. от с. Белотинци оставил 6 500 лева в района на Центъра за спешна медицинска помощ в гр. Монтана.

Няколко дни по-късно - на 16.12.2022 г., жителката на с. Замфир, област Монтана, била измамена по сходен начин. В телефонен разговор й било заявено, че следва да помогне на органите на МВР за залавяне на престъпници. На жената била причинена имотна вреда в размер на 2 600 лева.

Районна прокуратура – Монтана, Териториално отделение – Лом, наблюдава още едно досъдебно производство за престъпно деяние, извършено по подобна схема.

Понастоящем е установено, че на 18.12.2022 г. непознато лице въвело в заблуждение 83-годишната С.Г. На жената било казано, че оказва съдействие при провеждане на полицейска операция. За целта пострадалата лично предала парична сума в размер на 8 500 лева.

По трите досъдебни производства Районна прокуратура – Монтана даде на разследващите органи подробни указания за действия по разкриване на обективната истина във връзка с извършените измами.

Районна прокуратура - Монтана отправя апел към гражданите да бъдат бдителни и да не се предоверяват на непознати лица, които ги убеждават в необходимостта от участието им в различни операции по залавяне на престъпници и предаване на лични средства за реализацията им. В такива случаи следва незабавно да се подават сигнали в полицията или прокуратурата.