Наркопласьори от с. Меляне са предадени на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Монтана

11 Юли 2022 г.

Окръжна прокуратура – Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу П.П. и П.Г. за извършени от тях престъпления – незаконно държане на наркотични вещества с цел разпространение и тяхното разпространение, както и за отглеждане на растения от рода на коноп. Деянията са квалифицирани по чл. 354а, ал. 1, пр. 5, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2; по чл. 354а, ал. 1, пр. 4, вр. чл. 20, ал. 2 и по чл. 354в, ал. 1, п. 3, вр. чл. 20, ал. 2 от НК

Обвиняемите П.П. и П.Г. живеят на съпружески начала в с. Меляне, област Монтана. Двамата са криминално проявени и осъждани с влезли в сила присъди за извършени престъпления от общ характер.

От съвместният си живот обвиняемите имат деца. С цел набавяне на финансови средства П.П. и П.Г. започнали да разпространяват наркотични вещества. За целта в местността „Средил“ в района на селото засадили и отглеждали 50 растения от рода на конопа.

Обвиняемият П.П. от своя страна ангажирал Г.Г. да му помага в работата на нивата със засадените и отглеждани канабисови растения. Мъжът посещавал нивата няколко пъти, където вършел възложената му от обвиняемия работа.

На 24.09.2021 г., по време на полицейски проверки, извършени в района на с. Бели Мел и гр. Монтана, в 3 автомобила били открити и иззети наркотични вещества. Пътуващите в тях разказали на служителите на реда, че дрогата била закупена от П.П.и П.Г.

Същата вечер са били предприети действия по претърсване и изземване в дома на обвиняемите в с. Меляне. При претърсването са били установени и иззети от къщата и принадлежащите към нея постройки наркотични вещества, мобилни телефони, тефтери и електронна везна.

При извършен оглед на местопроизшествието в местността „Средил“ е била установена нива, пригодена за отглеждане на канабис, а в близост до нея сечива, пръскачки, земеделски инструменти, навес за сушене на листна маса. Открити са били стебла на растения от вида на канабис и множество клонки със зелена тревна маса. Отделно са били намерени изсушена тревна маса, бутилки с алкохол, ръкавици, везна и термометър.

Съгласно изготвените оценителни протоколи, иззетите наркотични вещества (канабис) са на стойнстко 4 501,74 лева.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.