Наложено е наказание на подсъдим, отглеждал и държал коноп в с. Крапчене

26 Август 2021 г.

С наложено наказание приключи делото срещу М.П., привлечен в качеството на обвиняем от Районна прокуратура – Монтана за извършени от него престъпления – отглеждане на растения от рода на конопа и незаконно държане на високорискови наркотични вещества и боеприпаси. Деянията са квалифицирани по чл. 354в, ал. 1, чл. 354а, ал. 3 и по чл. 339, ал. 1 от НК.

По воденото срещу М.П. досъдебно производство е било установено, че на 14.05.2021 г., в с. Крапчене, област Монтана, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, той държал 982,50 грама коноп. Стойността на наркотика възлиза на 5 895 лева. В същия имот подсъдимият отглеждал 63 растения от рода на конопа, които към момента на претърсването и изземването са били в ранна фаза на развитие. У него били намерени и 146 броя патрони, калибър 5,6 мм (22LR), държани без надлежно разрешение, съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Подсъдимият М.П. се е признал за виновен и е сключил споразумение с прокуратурата. Съдът му е определил наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок.

Одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда.